e-mail  
help  
verantwoording  
colofon  
 
home  
inleiding  
uitgebreid zoeken  
achtergrondinformatie  
  titel: De Aankomst: Molukkers naar Nederland
 
       
  Historisch kader  
  Tijdelijk naar Nederland  
  De boten  
  Huidig onderwerp Andere groepen  
 

Studenten en intellectuelen
Delegatie Aponno
Veiliggestelde militairen
Koninklijke Marine
Polisi Negara
Voormalige APRA-militairen
RMS-missies
Verstekelingen
Nieuw-Guinea

 
     

Andere groepen

Verreweg de meeste Molukkers die naar Nederland zijn gekomen, waren oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL). Zij kwamen in 1951 met hun gezinnen naar hier als opvarenden van twaalf georganiseerde scheepstransporten. Het verhaal van die groep vindt u in het onderdeel Tijdelijk naar Nederland.

Daarnaast waren er op de twaalf transporten kleine groepen Molukkers die niet de KNIL-achtergrond van de hoofdgroep hadden. Ze behoorden tot de Koninklijke Marine of de politie van de deelstaat Oost-IndonesiŽ. Ook een aantal burgers kwam met de schepen mee.

Ten slotte waren er kleine groepjes Molukkers die op andere tijdstippen naar Holland zijn gekomen, onder andere omstandigheden en op een andere manier.

Hier leggen we al deze groepen onder het vergrootglas. Alles bij elkaar gaat het om enkele honderden mensen. In een aantal gevallen is hun historische rol belangrijk geweest. Maar hoe dan ook heeft elke groep zijn eigen veelzeggende verhaal.

De volgende groepen zijn te onderscheiden:

Let wel: de personen behorend tot de (kleine) groepen Molukkers die hier worden genoemd, staan nog niet allemaal vermeld in de Molukse database die u op deze website kunt raadplegen. Kijkt u hiervoor in de Verantwoording.

   
     
vorige paragraaf volgende paragraaf    
 
  Naar boven © 2004 Nationaal Archief en Museum Maluku   Disclaimer   Privacy