e-mail  
help  
verantwoording  
colofon  
 
home  
inleiding  
uitgebreid zoeken  
achtergrondinformatie  
  titel: De Aankomst: Molukkers naar Nederland
 
       
  Gebruik van de website  
  Informatie leveren  
  Persoonsgegevens laten verwijderen  
     

Gebruik van de website

Deze website is bedoeld om de Molukse gemeenschap behulpzaam te zijn bij het zoeken van haar 'roots'. Om vermeldingen van Molukkers te vinden die in de jaren '50 in Nederland zijn aangekomen zijn er twee manieren: snel zoeken via de homepage of uitgebreid zoeken.

Snel zoeken via homepage

Op de homepage van De Aankomst kunt u zoeken op de achternaam van de persoon die u zoekt. Als u de naam niet zeker weet, kunt u ook een deel van die naam intypen. U hoeft geen speciale tekens zoals sterretjes of vraagtekens te gebruiken. Voorvoegsels zoals "de" hoeft u niet in te vullen.

Voorbeeld 1: U zoekt een persoon die Manuputty heet. U weet niet of die persoon als "Manuputty" of "Manuputtij" voorkomt. U typt de naam "Manuput" in en klikt op "Snel zoeken".

Voorbeeld 2: U zoekt een persoon die "de Fretes" heet. Voorvoegsels hoeft u niet in te voeren, u zoekt dus op "Fretes".

Uitgebreid zoeken

Uitgebreid zoeken biedt u meer mogelijkheden om te zoeken. U kunt op achternaam zoeken, zoals hierboven beschreven staat bij 'Snel zoeken'. Maar ook als u de naam niet weet zijn er genoeg mogelijkheden. Als u weet met welk schip de gezochte persoon naar Nederland is overgebracht, kunt u dit selecteren. Ook kunt u zoeken op geboortedatum. Ook zoeken op een deel van de geboortedatum, zoals alleen een dag, maand of jaar, is mogelijk. Ook zoeken op legernummer is mogelijk.

Wilt u zien welke mensen allemaal zijn aangekomen? Kiest u dan voor Bladeren in het alfabetische namenoverzicht van alle aangekomen personen.

Niets gevonden?

Kunt u niet vinden wie u zoekt? Probeer dan eens één van de volgende manieren:

  • Zoek op een deel van de naam die u zoekt in plaats van de hele naam. Veel namen zijn in de loop van de tijd veranderd van spelling.
  • Maak gebruik van de extra mogelijkheden die bij uitgebreid zoeken beschikbaar zijn zoals zoeken op schip of geboortejaar. U hoeft niet alle gegevens in te vullen.
  • Blader door de lijst met alle aangekomen personen, beschikbaar in de pagina 'uitgebreid zoeken'.

Mocht u ondanks deze zoekmogelijkheden de gezochte persoon niet kunnen vinden, dan zou het kunnen dat deze persoon niet in de website aanwezig is. In dat geval vragen we u om contact op te nemen om te helpen met het aanvullen van deze database. Zie de informatie voor het toevoegen van nieuwe personen.

Zoekresultaat

Het zoekresultaat bevat alle personen die aan uw zoekvraag voldoen, in alfabetische volgorde. Door op de naam van die persoon te klikken, gaat u naar de detailpagina van het gezin. In de meeste gevallen staat ook een link naar de informatie over de boot waarmee de persoon naar Nederland is overgebracht.

Als er veel resultaten zijn, zijn deze over meerdere pagina's verdeeld. Onderaan de pagina met zoekresultaten kunt u zien hoeveel pagina's er zijn. Om naar een andere pagina te gaan klikt u op het betreffende paginanummer. U kunt ook bladeren door middel van de 'vorige' en 'volgende' hyperlinks naast de lijst met paginanummers.

Detailpagina gezin

In een detailpagina van het gezin staan alle personen van een gezin bij elkaar. In de meeste gevallen is dit het reisgezelschap zoals dat op de passagierslijsten voorkomt. Eventuele andere gezinsleden, die elders op de passagierslijsten voorkomen, zijn zoveel mogelijk bij hun gezin geplaatst. Van het gezinshoofd en zijn vrouw worden waar mogelijk pasfoto's opgenomen.

De gegevens die hier getoond worden zijn zoveel mogelijk gecorrigeerd, vooral met behulp van de administratie van het Commissariaat voor Ambonezenzorg (CAZ). Zie de verantwoording voor meer informatie over de inhoud van de database.

De oorspronkelijke inschrijvingen op de passagierslijst zijn ook in te zien. Klik hiervoor op de link 'Gegevens van de passagierslijst' bij de betreffende persoon. Dit zijn de onverbeterde gegevens zoals ze op de oorspronkelijke passagierslijst vermeld werden.

Van veel mensen zijn de voorletters niet bekend. In dat geval worden zij aangeduid met hun rol in het gezin, zoals 'echtgenote', 'dochter', 'zoon', etc.

Mocht u weten hoe die personen heten, of andere aanvullingen hebben, dan wordt u vriendelijk verzocht om het reactieformulier in te vullen. Zie ook de handreiking voor het leveren van informatie.

Via de link 'Zoekresultaat' aan de linkerkant komt u weer terug bij het zoekresultaat.

   
     
vorige paragraaf volgende paragraaf    
 
  Naar boven © 2004 Nationaal Archief en Museum Maluku   Disclaimer   Privacy