e-mail  
help  
verantwoording  
colofon  
 
home  
inleiding  
uitgebreid zoeken  
achtergrondinformatie  
  titel: De Aankomst: Molukkers naar Nederland
 
       
  Doel en aanleiding  
  De makers
Doelstelling
Achtergrond en kader
Het initiatief
Betekenis
Samenwerking Nationaal Archief
Openbaarheid
 
  Inhoud  
  Samenstelling  
  Beheer  
     

Het initiatief voor de database

Bij de 50e herdenking van de aankomst, op 21 maart 2001 te Rotterdam, was een tentoonstelling ingericht. Daar konden de passagierslijsten van de twaalf transporten van 1951 worden ingezien. Dat leverde bij de vele bezoekers zonder uitzondering enthousiaste reacties op.

Naar aanleiding van dit positief onthaal heeft Museum Maluku kopieŽn van de lijsten neergelegd in zijn vaste expositie. Ook dat heeft bij bezoekers (tot op heden) alleen belangstellende en waarderende reacties teweeg gebracht.

Consensus en samenwerking

Uit de positieve respons is het voornemen geboren gegevens van de aangekomen Molukkers in een database te zetten en die op het internet te plaatsen. Dat voornemen is verder ontwikkeld door Museum Maluku in goede samenspraak met de Molukse gemeenschap in Nederland.

Daarop is samenwerking met het Nationaal Archief van de grond gekomen. Het initiatief is verschillende keren uitgebreid aangekondigd en toegelicht in het meest gelezen Molukse tijdschrift, Marinjo. Ook is het plan twee keer omstandig aan de orde gekomen in een veelbeluisterd landelijk Moluks radioprogramma.

De Molukse gemeenschap is verre van eenvormig, maar prima geÔnformeerd over wat in eigen kring speelt en daarbij mondig. Ongemak of ongenoegen over het initiatief had Museum Maluku zeker bereikt. Maar dat is niet gebeurd. De respons op het plan voor een Molukse database op het internet is in Molukse kring onverdeeld positief geweest.

Aandacht voor bezwaren

Dat laat natuurlijk onverlet dat sommigen het niet prettig kunnen vinden dat zij in de database op deze website voorkomen. Het zou onbegonnen werk zijn geweest om iedereen die in de database wordt vermeld - voor zover nog in leven - om toestemming te vragen.

Mede daarom is diverse malen in de media die zich speciaal richten op de Molukse bevolkingsgroep, aandacht besteed aan dit initiatief. Daarnaast hebben en houden mensen de gelegenheid om via deze website te verzoeken hun gegevens uit de website te laten verwijderen.

   
     
vorige paragraaf volgende paragraaf    
 
  Naar boven © 2004 Nationaal Archief en Museum Maluku   Disclaimer   Privacy